Taxus kopen bij een kwaliteitsvolle kwekerij

Home » Taxus kwekerij

Zeer modern machinepark

Uniformiteit in lengte en volume

Beschikbaarheid van hoge aantallen

Bent u op zoek naar een taxus baccata kwekerij? Dan is Van Poecke & Zn precies wat u zoekt. Onze eigen kwekerij in Wetteren kweekt allerlei soorten planten en bomen, waaronder de taxus. Wij hebben ons gespecialiseerd op het gebied van coniferen en sierstruiken. Daarom vindt u bij onze kwekerij altijd taxus baccata en andere haagplanten van de beste kwaliteit. Onze taxus planten worden zowel in volle grond als in pot gekweekt, zodat u het hele jaar door planten kunt verkrijgen voor uw groenblijvende haag.

Kenmerken van de taxus baccata

De taxus, in het Nederlands ook bekend als de venijnboom, is een conifeer uit de taxusfamilie. In België zijn deze planten zeer populair als hagen in de tuin. Taxus planten lenen zich namelijk zeer goed tot een formele, groenblijvende haag. Taxusplanten kunnen zeer oud worden en kenmerken zich door hun bruine tot roodbruine schors en glanzende, donkergroene bladeren. In tegenstelling tot sparren, hebben deze bomen groene takken. De plant is ten slotte inheems in de Benelux.

Wilt u een bezoek buiten openingstijden of heeft u een andere vraag aan ons?

Voordelen van taxus kopen

Taxussen bieden vele voordelen, ongeacht of u deze aanplant als boom of als taxushaag. Zo is de taxus winterhard en groenblijvend, zodat u het hele jaar door geniet van zijn prachtige uitstraling. In de winter biedt een taxushaag bovendien nog een extra voordeel. De haag is dan prachtig uitgedost met helderrode bessen, een mooi contrast met de donkergroene naalden. Hoewel de bessen giftig zijn voor mens en huisdier, zijn ze een echte winterse lekkernij voor de vogels die erdoor worden aangetrokken naar uw tuin.

Nog een voordeel van de taxus is dat u deze zowel in volle zon, halfschaduw als schaduw kunt aanplanten. Ongeacht waar in de tuin u deze struik plant, de taxus groeit tot wel 12 à 20 meter. Zo zijn taxushagen zeer geschikt als scheidingshaag tussen tuinen. Echter duurt het wel even voor de haag zijn volle lengte bereikt. Taxus groeit namelijk slechts 15 à 20 cm per jaar. Voor een snelgroeiende haag, raden we de leylandii conifeer aan.

Als trage groeier is deze plant echter wel uitermate geschikt voor vormsnoei waarbij u uw taxushaag eenvoudig de gewenste vorm geeft. Ongeacht of u kiest voor een strakke snoei, of voor een fantasierijk figuur. Zo is de taxushaag een aanwinst in elke tuin.

Aan de bodem stelt een taxushaag weinig eisen; het belangrijkste is dat de taxus voldoende water krijgt. Let er enkel op dat de grond voldoende kan draineren. Taxus baccata houdt namelijk niet van een te natte ondergrond.

Hoe een taxushaag aanplanten?

De beste periode om een taxus te kopen en vervolgens te planten is afhankelijk van welk type plant u heeft besloten te kopen: in pot, met kluit of met blote wortel. Planten met kluit of blote wortel plaatst u best wanneer de plant in rustperiode is in de herfst. Algemeen geldt dat u een haag best aanplant wanneer het niet te warm is en niet te koud. Planten bij vorst is zeker uit den boze!

Een taxus in pot is in principe heel het jaar aan te planten; daarom vindt u ze zowel met kluit als in pot bij onze kwekerij. Let er enkel op dat het niet te droog is. Daarom plant u ze best niet wanneer het heel zonnig en warm is. De kans op uitdraging daarbij is te groot.

Is het moment gekomen om uw taxus haag te planten? Graaf dan een plantgat net zo diep als de hoogte van de kluit en plaats de plant erin. Doe dit voorzichtig om de wortels niet de beschadigen. Vul het gat vervolgens weer op met de aarde, eventueel gemengd met potgrond, en stamp de aarde goed aan. Geef vervolgens de taxus voldoende water. Te natte grond is echter niet goed voor de wortels, dus zorg dat de aarde rond de taxus enkel vochtig is. Blijf regelmatig water geven tot uw taxus haag voldoende doorworteld is. Zo bekomt u een mooie haag die uw tuin in voorjaar en najaar siert.

Taxus: verzorging en onderhoud

Om een mooie haag te bekomen en te behouden, is het belangrijk om uw taxus baccata de juiste verzorging te bieden. Taxus soorten vragen weinig onderhoud in vergelijking met andere haagplanten, maar enig onderhoud als snoeien en bemesten is wel nodig.

Taxussen moeten jaarlijks worden gesnoeid. Snoeien doet u minstens één maal per jaar, bij voorkeur in het voorjaar. Wilt u de taxushaag in strakke vorm behouden? Dan kunt u het beste nog een tweede keer snoeien. Dit kan in principe op elk moment, op voorwaarde dat het niet vriest. Een belangrijk aandachtspunt voor het snoeien, is om dit op een bewolkte dag te doen. Snoeit u op een zonnige dag? Dan is de kans groot dat de nieuwe blaadjes op de takken verbranden.

Verder is het aangeraden om de venijnboom goed te bemesten. Zeker wanneer de taxus net is geplant, is dit een goed idee. Zo geeft u uw haagplanten de beste start en geniet u snel van deze mooie, groene struik. Ook als uw struiken jaren geleden zijn geplant, is een onderhoudsbemesting nodig om de taxushaag in topconditie te houden. Zeker struiken die groeien in minder voeddingrijke grond hebben hier baat bij.

Meststoffen toevoegen doet u best in het voorjaar, wanneer de plant veel energie steekt in zijn groei. Geef uw taxus daarom meststoffen in maart-april en juni-juli.

Taxus Baccata kopen in verschillende hoogtes

Bent u na het lezen van zijn kenmerken en voordelen overtuigd om de taxus te kopen? Dan kunt u de Taxus baccata in verschillende hoogtes kopen bij onze kwekerij. Afhankelijk van uw wensen en doeleinden, vindt u zo steeds de juiste struiken voor uw tuin. U kunt de taxus in de volgende afmetingen kopen bij onze kwekerij van haagconiferen:

  • 100-120 centimeter;
  • 120-140 centimeter;
  • 40-50 centimeter;
  • 50-60 centimeter;
  • 60-80 centimeter;
  • 80-100 centimeter.

De haagplanten zijn bovendien verkrijgbaar met grond in pot en als kluit. De eerste variant kunt u rechtstreeks na het kopen aanplanten, zolang het niet vriest.

Hoeveel taxus kopen per strekkende meter?

Voor u overgaat tot het kopen, is het belangrijk de weten hoeveel planten u nodig heeft per strekkende meter. Algemeen geldt de regel: Hoe groter de planten, hoe minder planten u nodig heeft per strekkende meter om volle hagen te bekomen.

Voor een nette, volle haag met planten vanaf 80 cm hoog raden we gemiddeld drie planten per strekkende meter aan. Gaat uw voorkeur naar kleinere haagplanten? Dan zijn vijf planten per meter nodig.

Bezoek onze taxus baccata kwekerij

Bent u geïnteresseerd in een taxus baccata en wilt u ook graag zien hoe wij deze plant kweken op onze kwekerij? Dan bent u altijd welkom om langs te komen. We geven u dan graag een rondleiding en laten u het ruime aanbod aan coniferen en sierstruiken zien. Ook kunt u gelijk de taxus baccata kopen die u graag wilt hebben. U kunt van maandag tot en met vrijdag langskomen tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. Op zaterdag kunt u langskomen als u een afspraak heeft gemaakt. Wij hopen u snel een keertje te mogen verwelkomen op onze kwekerij in Wetteren. Neem voor meer informatie contact met ons op via +32 (0)9 369 21 01.

Van Poecke & Zn